VVDD: Zou je gelukkig kunnen zijn zonder internet ?

Het internet. Onze grote bron van informatie, lang leve het Wereld Wijde Web. We gebruiken het internet constant, maar sommigen gebruiken het dag in, dag uit en kunnen niet meer zonder. Maak kennis met de nieuwe verslaving van de 21e eeuw : het internet!

Wow, een internetverslaving ! Komt dat veel voor ? 

Een échte internetverslaving, waarbij iemands leven compleet rond het internet draait, komt –gelukkig- bij minder dan 1% van de Belgen voor. Wat wél een probleem is, is dat twee op de vijf Belgen lichte tot matige symptomen vertonen van een internetverslaving.

 

 man vrouw

 

Hoe ver kan zo’n verslaving gaan ?

Er zijn zware en minder zware vormen van verslaving. Als je denkt “ik ben misschien wel een beetje internetverslaafd”, lees dan zeker verder. De eerste stap naar een internetverslaving is gezet wanneer je schoolresultaten of werkprestaties achteruit gaan en wanneer je stopt met je andere hobby’s. Erger wordt het al wanneer je je persoonlijke hygiëne verwaarloost en je je  slaap laat om op internet te kunnen zitten. Nog een stapje verder is wanneer er problemen komen met vrienden en familie, want deze relaties worden verwaarloosd –tenzij je chatverslaafd bent, dan ben je constant met hen in contact, via internet weliswaar. Ook fysiek kun je last krijgen van verschillende problemen : hoe erger je verslaving, hoe meer kans je loopt op depressies, angsten en eenzaamheid. Het kan zelfs zo ver gaan dat je portemonnee eraan moet geloven. (Denk: online shoppen, gokken, upgrades voor games, …)

De vijf belangrijkste verslavingen : social media, games, gokken, cyberseks en pornografie.

Maar hoe komt het dan dat iemand internetverslaafd is ?

De verslaving begint heel onschuldig : je zit op het internet omdat je je verveelt en niets anders weet te doen. Iedereen doet het wel eens (of zelfs meerdere keren per dag). Daar is natuurlijk geen probleem mee, maar bij sommigen wordt het dan zo erg dat ze dag en nacht bezig zijn met hun computer. Internet zorgt er ook voor dat we sociaal contact hebben en het geeft ons erkenning via likes op social media. Je kent het wel, het gevoel dat je populair bent wanneer je veel likes krijgt op je foto. Geef maar toe…

Sommigen zitten zoveel op het internet om hun problemen te vergeten. Ze gamen dan in een virtuele (ideale) wereld en de echte wereld wordt even vergeten. Iemand die eenzaam is, weinig zelfvertrouwen heeft, verlegen is of zich snel verveelt, heeft meer kans om verslaafd te raken.

 

giphy (1)

Kan je een verslaving voorkomen en –als dat te laat is- behandelen ?

Zoals elke verslaving, is ook internetverslaving te ‘genezen’. Om een verslaving eerst en vooral te voorkomen, is het belangrijk dat je persoonlijke omgeving hierbij helpt. Ze kunnen interesse tonen in wat je doet op het internet en zelfs mee gamen. Voor het compleet uit de hand is gelopen, is het belangrijk dat er afspraken gemaakt worden over het internetgebruik. Wanneer het wél compleet uit de hand is gelopen, en de persoonlijke omgeving niet kan helpen, wordt het tijd om professionele hulp te raadplegen. Sommige psychiatrische instellingen hebben zelfs een afdeling die zich bezighoudt met patiënten met een game-of internetverslaving. Die geven dan groepstherapie of een individuele therapie.

Internetverslaving is nog geen erkende verslaving en er is nog veel onderzoek nodig.

 

Is een internetverslaving taboe ?

Niet echt, veel mensen accepteren het dat we veel op het internet zitten – omdat ze het zelf doen. We maken er ons dus allemaal schuldig aan, het is min of meer sociaal aanvaard. Daardoor wordt het wel moeilijk om iemand die echt internetverslaafd is te herkennen.